Kunst in Hannah Peschar Sculpture Garden

KUNST IN DE TUIN Een ramp, of een huwelijk 'made in heaven'?
20 februari 2016 13:00
Door:
Marja van den Brink

Ik ben nooit een echt fan geweest van kunst in de tuin. Mijn ervaringen bestaan uit het bezoeken van een beeldentuin tijdens een kunstroute of een welkome afleiding tijdens een wandelvakantie. Vaak vind ik het maar middelmatige kunst, dat toevallig in een tuin terecht is gekomen. De kunst maakt de tuin niet mooier en andersom ook niet.

Zelfs professionele beeldentuinen spreken me weinig aan, daar is de kunst vaak wel mooi, maar het tuinontwerp zo terughoudend dat het de vraag is waarom de beelden niet gewoon in een galerij gezet zijn. Heel af en toe was daar een verrassend beeld dat onderdeel was van de beleving van de tuin. Weggestopt en onzichtbaar tot je er ineens tegenaan liep. Pas toen ik de tuin van Hannah Peschar bezocht in Ockley, Surrey Engeland, begon ik te geloven dat een combinatie van kunst en tuin ook echt kan werken.

Kunst in Hannah Peschar Sculpture Garden

Haar tuin is het product van een samenwerking tussen een kunstverzamelaar en een tuinontwerper. De ruimten zijn ontworpen voor een wandeling langs de kunstwerken, en de kunst is uitgekozen om te passen in de tuin. Dat is mijn inziens het geheim van kunst in de tuin: het moet er zijn voor een reden, niet omdat er toevallig ruimte is, of omdat je iets nodig hebt om de tuin op te leuken. Het één heeft als doel de ander te versterken. Als je op die manier kijkt naar kunst voor de tuin, en ook de tuin voor de kunst, kom je toch wat mooie voorbeelden tegen, de do's maar helaas ook de dont's. Ik werk graag met het idee van tuinstijlen. Ook de toepassing van kunst laat zich daarmee goed omschrijven.

Kunst in Hannah Peschar Sculpture Garden

KUNST IN DE FORMELE TUIN
We hebben niet allemaal een tuin van Versailles achter ons huis, maar zoals altijd is de formele tuin het eenvoudigst in te richten. De gecentreerde opbouw, een overvloed aan bogen en symmetrie laten geen vragen open over waar het beeld geplaatst moet worden. Uiteraard is een klassiek beeld in deze tuin een must, en zorg dat je voor kwaliteit gaat en niet te veel beelden neerzet, anders doet de tuin al snel kitsch aan. Doorleefdheid maakt de kunst authentieker. In een formele tuin kun je ook iets spannends/ verrassends proberen, zoals een modern kunstwerk neerzetten of een beeld net uit het centrum plaatsen.

Formele Tuin, gefotografeerd door Niek Ravensbergen
Villa in Portugal Villa in Portugal, kunst in vijver
KUNST IN DE ENGELSE LANDSCHAPSTUIN

De Engelse landschapstuin is traditioneel een zeer goede match voor het toepassen van beelden. In het ontwerp was het oorspronkelijk het doel dat men langs de verschillende stadia van het leven liep. Elk uitgebeeld met een folie (gebouw zonder functie) een sculptuur of manmade natuurelement (grot/ waterval). Het gaat in een Engelse Landschapstuin om de beleving van de bezoeker. Men moet de kunstwerken ontdekken, en uiteraard in volgorde lopen. Heb je zelf een tuin in deze stijl, dan kun je jouw eigen verhaal toevoegen met kunst die je zelf uitgekozen hebt. Let hier goed op de plaatsing en de hoeveelheid kunst. Als je het volgende kunstwerk al kunt zien terwijl je bij de laatste staat, is het niet goed. Een ander belangrijk punt in deze tuin is het werken met zichtlijnen. Soms is een doorkijkje naar een ander kunstwerk weer wel gewenst, en levert dat de spanning in de beleving op die je nodig hebt om door te willen lopen. En uiteraard ook hele mooie kiekjes. Omdat de kunst niet steeds gelijktijdig zichtbaar is, kun je in een landschappelijke tuin helemaal losgaan met allerlei soorten kunst in verschillende stijlen.

stourhead
KUNST IN HET LANDSCHAP

Heb je een weiland of bos, helemaal geweldig. In plaats van de ruimte te ontginnen en om te vormen tot tuin, kun je ook overwegen kunst te plaatsen in de natuur. Niets is zo mooi als het contrast tussen pure natuur en de menselijke uiting in de kunst. Zorg er wederom voor dat maar één kunstwerk zichtbaar is. Omdat het om een landschap gaat kun je groots uitpakken. Zoek het contrast op of verwerk iets uit de omgeving in de kunst. Dit laatste is in veel gevallen iets subtieler en naar mijn mening smaakvoller.

landschapskunst, environmental art landschapskunst, environmental art, Sella Valley
KUNST IN EEN STADSTUIN
Maar dan, je hebt een kleine stadstuin en je wilt toch kunst in de tuin. Wat doe je dan?
Ik hoop dat ik er niemand mee voor het hoofd stoot, maar ik moet de eerste tuin nog tegenkomen waar keramiek op een stok, of een bol waar water uitkomt op een mooie manier is toegepast. Correct me if i'm wrong.
Naar mijn gevoel versterken dit soort kleine kunstwerken alleen maar het gevoel dat de tuin man-made is, terwijl je in de meeste gevallen juist meer de nadruk wilt leggen op de natuurlijke kant van de tuin. Mijn advies voor kunst in een kleine tuin is: integreer het in het gebruik van de tuin zelf. Daardoor heeft de kunst een reden om er te zijn, en voorkom je dat het te veel is. Gebruik bijvoorbeeld de bloempotten als onderwerp om kunst te introduceren in je tuin. Of laat je meubilair speciaal ontwerpen door een kunstenaar. Door te kiezen voor natuurlijk materiaal en tinten wordt het kunstwerk meer onderdeel van je tuin.
Garden decoration spaghetti bench by Pablo Reinoso, art, garden
TUIN ALS KUNST
Het andere uiterste kan ook: Accepteer dat je tuin man-made is, en leg daar de nadruk op. Op de kleine schaal kan dit door de schutting een onnatuurlijke kleur te geven, of industriële of huiselijke voorwerpen in de tuin te plaatsen. De tuin wordt hierdoor een verlengstuk van het interieur of zelfs een kunstwerk 'an sich'.
andy sturgeon's cancer research garden at Chelsea
tuin als verlengstuk van het interieur tuin als kunst, Martha Schwarz, Whitehead Institute

Wil jij je tuin een verlengstuk van je huis laten zijn of een heus kunstwerk van je tuin maken? Vraag dan een ontwerp en benoem specifiek je wens voor een kunsttuin. Wil je advies over wat voor kunst in jouw tuin mooi past? kom dan met foto's van je tuin of kunst naar een tuinspreekuur. Ook kun je mij vragen langs te komen in jouw tuin om ter plekke een tuinadvies te geven.

Nog niet uitgekeken op kunst en natuur? Type dan eens 'Land Art' in op Google. Dit reikt buiten het territorium van de tuin, maar is wel geweldig mooi. Land Art is kunst gemaakt met de natuur en daarom altijd broos, tijdelijk en veel werk. In een verkleinde vorm is Land Art iets waarmee je kinderen op een creatieve manier met de natuur in aanraking kunt brengen en ook iet waar je in de veilige omgeving van je tuin mee kunt experimenteren. Wil je meer informatie over hoe je het ontwerp van verschillende tuinstijlen kunt versterken in de winter, bekijk dan de pagina over Winter Tuin Stijl. Verschillende tuinstijlen geven een ander winterbeeld. Door in de winter tuinen te bezoeken en te zien welk tuinbeeld je aanspreekt, maakt je een weloverwogen keuze voor de tuinstijl die je het hele jaar door wilt.

 


14 februari 2016 11:00
Door: Marja van den Brink
ONTDEK JOUW FAVOURIETE TUINSTIJL IN DE WINTER EN LEER HOE JE EEN OPTIMAAL WINTERBEELD KUNT CREEREN


20 februari 2016 13:00
Door: Marja van den Brink KUNST IN DE TUIN EEN RAMP OF EEN HUWELIJK 'MADE IN HEAVEN'?
Tuinontwerp
Projecten
Ontwerpproces
Achtergrond
Ontwerpproces
Inspiratie
Nieuws
Adres
St. Anthoniestraat 17
2801 GS Gouda
Tel: 0619695720
E-mail: mcnvandenbrink@gmail.com