TUINVERLICHTING Glamourize je tuin en voeg gezelligheid, sfeer en veiligheid toe
2 maart 2016 21:00
Door:
Marja van den Brink

De winter is voorbij, het wordt steeds lichter. Tijd om de kerstversiering uit de tuin te halen en een mooi moment om eens na te denken over de verlichting in je tuin.
Het beste moment om over de verlichting in je tuin na te denken is voordat je begint met de aanleg. Ik weet het, een tuin aanleggen kost al genoeg tijd en geld, en begrijpelijk hoop je dat het iets is wat je later altijd nog toe kunt voegen. Maar bedenk wel dat de verlichtingskabels vaak om en onder de tuin elementen doorgetrokken moeten worden. Vooraf hierover nadenken bespaart je zeker kosten en tijd!

Robert Hursthouse Pathway, source: hgtv.com
Boomspots gecombineerd met staande lampen met kap creëren een romantisch pad in Robert Hursthouse Garden. Bron: HGTV.com

Waarom willen we verlichting in je tuin? Ten eerste is het natuurlijk super mooi, maar het is ook praktisch. Verlichting biedt veiligheid. Zo kun je zonder iets te breken je weg vinden naar de schuur, en loop je niet per ongeluk de vijver in. Zelf weet je op een gegeven moment wel waar het afstapje zich bevindt, maar voor je bezoek kan het aardig pijnlijk zijn dit door ervaring te ontdekken. Daarnaast zorgt verlichting ook tegen sociale veiligheid en het voorkomen van inbraak. Je kunt de tuin langer en op meer manieren gebruiken met de juiste verlichting; denk aan een extra eetkamer, een feestkamer of een romantisch verlicht bankje. Daarnaast kan verlichting de tuin ook sfeer geven waardoor het een warm welkom geeft aan de bezoeker.

This roof garden has become an extra living room by Cameron Gardens
Met dit sterke verlichtingsontwerp is deze daktuin een extra woonkamer geworden. Door Cameron Gardens.

Vaak denken we in onze eigen tuin alleen maar praktisch. Kerstverlichting is er voor de sier, maar als het op de rest van de maanden van het jaar aankomt, zorgen we alleen voor een bouwlamp bij de schuur. Jammer eigenlijk, want zoals ik al eerder zei zijn er zoveel voordelen te behalen aan een mooie verlichting. Je hoeft niet en en aan te schaffen, maar misschien beantwoord de verlichting die van jouw tuin een sprookjesparadijs maakt ook wel al jouw andere vragen over veiligheid en gedroomde feestjes. Begin dus eens met nadenken bij je hoogste ideaal, spreek dat eens door met een professional, en wie weet betaal je helemaal niet zo veel meer als dat je gedacht had.

MAKE UP
Verlichting is eigenlijk de make-up van de tuin. Met verlichting kun je een tuin transformeren en de zwakke punten van je tuin verbergen, en juist de sterke kanten laten zien. Ga dus bij het nadenken over verlichting eens na wat je erg mooi vindt aan je tuin en waar je minder blij mee bent. Misschien ben je heel erg trots op een oude muur, of het monumentale karakter van je huis. Of ben je juist idolaat van de strakke lijnen in de architectuur. Het zwembad of de vijver kan je favouriet zijn. Of misschien zijn het juist een aantal bomen die een sterk karakter hebben, die je tuin zo laten stralen. Misschien kun je niets kiezen en vindt je je tuin eigenlijk wat leeg. Voor al deze gevallen is een oplossing met een andere soort verlichting.
Focus on architecture in the garden. Source:Interieurdesign.be In deze tuin is de architectuur het sterkste element. Bron: Interieurdesign.be. The Trees as radiant centre pieces in the garden. Source: buitenverlichting.nl In deze tuin zijn de bomen het hoogtepunt, verlicht met uplights. Bron: buitenverlichting.nl
SOORTEN VERLICHTING

Verlichting kun je globaal onderverdelen in verschillende soorten: staande lampen, wandlampen, (grond)spots, en led strips. Omdat er in de tuin geen plafond is, en dit ook vaak niet de omgeving is waar je straatlantaarns neerzet, werken we in de tuin anders met verlichting dan binnenshuis. Tuinverlichting wordt vaak ook vanaf beneden opgebouwd. Daarbij worden de verlichte elementen gebruikt om het licht (naar boven) te geleiden. De enige keer dat hangende verlichting gebruikt wordt is door middel van lampionnen, wat vaak een feestelijk karakter aan de tuin geeft. Vaak leuk voor een gelegenheid, maar niet het hele jaar door.

romantic garden party by mylightingdesign.comRomantisch diner in de tuin. Bron:mylightingdesign.com
STAANDE LAMPEN

Staande lampen worden gebruikt om bijvoorbeeld de weg te wijzen. Doordat ze naar beneden schijnen, ondervindt je er geen hinder van tijdens het lopen en blijft je zicht goed. Omdat staande lampen zichtbare objecten zijn, ook overdag, is de keuze voor een soort model erg bepalend. Je kunt hier dus ook voor een bijzonder element gaan dat in je tuinontwerp past of een klassiek model dat overal bijpast.

lighting bollards that fit in a modern garden. Source decoist.comModerne lampen die in iedere tuin passen. Bron: decoist.com Staande lampen uitgezocht bij het materiaal van de tuin. Bron: tuinvoordeel.eu
WANDLAMPEN

Wandlampen kunnen omhoog en omlaag gericht zijn. Zoals de naam het al zegt verlichten ze met name bebouwing. Door niet één lamp, maar meerdere toe te passen ontstaat een mooi ritme en benadruk je de architectuur van je huis. Of je kunt je eigen ritme creëeren. Deze lampen kun je goed op bewegingsschakelaar zetten. Bij een bijzondere gelegenheid zou je kleur kunnen toevoegen.

Lighting emphasizes structureDe verlichting benadrukt de structuur van de stenen muur. Tuinontwerp door Anthony Paul. Bron: mangobites.com Create new rhythm with lighting by Bolz Licht & Design. Source: Homify.nl Verlichting door Bolz Licht & Design. Bron: homify.nl
(GROND) SPOTS

Grondspots zijn multi-inzetbaar. Vaak erg mooi om bomen of planten aan te lichten. Doordat ze overal geplaats kunnen worden, geven ze een meer natuurlijk en romantische sfeer aan de tuin. Maar je kunt ze ook op een meer architectonische manier inzetten, door ze in een ritme te plaatsen of tegen een muur te plaatsen. Grond spots schijnen omhoog, zorg er dus voor dat ze correct geplaatst zijn en niet de ogen van de bezoeker schijnen.

romantic garden lights by John Cullen lightingGrond spots in een romantische tuin. Bron: johncullenlighting.c.uk
LED STRIPS

Ledstrips zijn tenslotte ook in de grond te verwerken. Heel handig om afstapjes te verlichten. Led verlichting is erg mooi in een moderne tuin met rechte lijnen. Een erg mooi effect vindt ik wanneer ze aan de onderkant van een bank zijn gemonteerd. Heel chic!

led garden lights deck feature. Source: lichtdiscounter.nlSfeer en veiligheid. Bron: lichtdiscounter.nl led strip mounted under garden furniture by Swell ellectricalledverlichting ingebouwd in bank element.Bron: swellelectrical.com
THEATER/KUNST

Tot slot kun je met verlichting ook nog spelen en iets extra's toevoegen aan je tuin, bijvoorbeeld door de verlichtingselementen als kunstvoorwerpen te zien, of door met kleur te spelen en zo een compleet nieuw beeld te creëren.

Theatrical play with light in garden. Source: tuincursus-online.nlTuin wordt theatraal decor. Bron: tuincursus-online.nl special garden lights. Source: tuin-verlichting startpagina.nlOpvallende verlichtingsobjecten in klassieke tuin. bron: verlichting-tuin.startpagina.nl

Wil jij graag advies over welke verlichting jouw tuin gaat laten stralen? Vraag dan een tuinadvies aan en benoem specifiek je wens voor advies over tuinverlichting, of neem foto's van je tuin mee en kom naar een tuinspreekuur. Tot slot kun je met een ontwerp je hele tuin laten aanpakken.


14 februari 2016 11:00
Door: Marja van den Brink
ONTDEK JOUW FAVOURIETE TUINSTIJL IN DE WINTER EN LEER HOE JE EEN OPTIMAAL WINTERBEELD KUNT CREEREN


20 februari 2016 13:00
Door: Marja van den Brink KUNST IN DE TUIN EEN RAMP OF EEN HUWELIJK 'MADE IN HEAVEN'?


17 februari 2016 12:00
Door: Marja van den Brink ONTDEK DE ESSENTIE VAN JE TUIN
Tuinontwerp
Projecten
Ontwerpproces
Achtergrond
Ontwerpproces
Inspiratie
Nieuws
Adres
St. Anthoniestraat 17
2801 GS Gouda
Tel: 0619695720
E-mail: mcnvandenbrink@gmail.com