wintertuin zw

DE WINTERTUIN Ontdek de essentie van je tuin
17 februari 2016 12:00
Door:
Marja van den Brink

Nadenken over je tuinontwerp in de winter? Ik kan me voorstellen dat dat niet logisch lijkt. De meeste planten zijn afgestorven of zitten verstopt onder de grond, en er is geen kleur te bekennen.

Toch is juist de winter een goed moment zijn om na te gaan wat de kracht van je tuin is, en te ontdekken waar de verbeterpunten liggen. In de winter wordt de basis van je tuin zichtbaar. Je tuin wordt niet versierd door kleurrijke bloemen of showstoppende vaste planten en er zijn geen bloeiende klimplanten die je lelijke schutting verbergen. Vindt je de tuin mooi in de winter? Of is het maar een trieste boel?

Er kunnen veel redenen zijn waarom de tuin niet naar je zin is. Om hier grip op te krijgen is het handig de tuin op de volgende manier te bekijken: de structuur van de tuin is opgebouwd uit het 'platte vlak' (de indeling), de 'verticale elementen' (bomen, struiken, schutting), dit vormt het raamwerk van de tuin. Daarnaast speelt ook 'aard' van de elementen mee(vorm, structuur, kleur, etc). Dit geeft je tuin structuur. Tot slot hebben we in de tuin ook nog te maken met een factor tijd (de seizoenen en groei over de jaren heen).

wintertuin bank wintergarden

Leegte. In de winter staat de factor tijd even stil. Vaste planten die normaal body geven aan je tuin, zijn er nu niet. Doet je tuin nu leeg aan, dan kan het zijn dat je de verticale elementen mist. Dit kun je oplossen door voor wintergroene planten te kiezen. Maar ook het toevoegen van bomen of een pergola kan helpen om een raamwerk voor je tuin te creeren. De foto hieronder laat zien dat een tuin zonder vaste planten geen probleem hoeft te zijn. Deze tuin heeft een sterk raamwerk van bomen en hagen. De leegte in het midden verbindt de tuin heel mooi met het omringende landschap.

Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om de leegte niet in de kaderen met verticale elementen, maar het platte vlak juist te accentueren met mooie vormen. In de foto hieronder zie je de eenjarigen plantperken van Versailles. Waarschijnlijk heb je thuis niet zo'n grote tuin, maar je kunt hierdoor wel ideen opdoen voor toepassing in je eigen tuin. Er zijn geen vaste regels hoe je een tuin mooi maakt in de winter, maar als je begrijpt hoe het raamwerk van jouw tuin in elkaar zit, ben je al een eind op weg.

wintertuin blok 12 wintertuin blok

Homogeniteit en contrast. Is het je wel eens opgevallen dat tuinen een stuk mooier en romantischer lijken als ze bedekt zijn onder een laag sneeuw? De oorzaak is dat het verschil in kleur wegvalt. Daarnaast wordt door het deken ook de verschillen in bladstructuur minder zichtbaar. Met andere woorden: de 'homogeniteit' van de tuin wordt sterker. Alles lijkt meer elkaar. Tegelijkertijd vallen elementen met een sterk afwijkende vorm nu extra op. Het 'contrast' in de tuin wordt ook groter. 'Homogeniteit' en 'contrast' zijn twee aspecten die belangrijk zijn voor het maken van een goed tuinontwerp. Als je niet tevreden bent over je tuin, kan het zijn dat je deze twee aspecten meer toe moet passen. Dit kun je doen door te spelen met de 'aard' van de elementen. Kies bijvoorbeeld voor grotere aantallen van dezelfde soort planten; planten met dezelfde vorm blad, en voeg dan als contrast 1 plant met een afwijkende bladvorm toe. Of voeg juist een element toe met een compleet andere vorm in de tuin. In de tuin hieronder vormen de bolvormige heesters en de waterput een contrast met de omgeving, hier heeft de ontwerper sterke geometrische vormen geplaats in een natuurlijk aandoende omgeving. Tegeleijkertijd zijn de vormen ook een herhaling van elkaar: ze zijn allemaal rond.

wintertuin bol
Wil je meer informatie over hoe je het ontwerp van verschillende tuinstijlen kunt versterken in de winter, bekijk dan de pagina over Winter Tuin Stijl. Verschillende tuinstijlen geven een ander winterbeeld. Door in de winter tuinen te bezoeken en te zien welk tuinbeeld je aanspreekt, maakt je een weloverwogen keuze voor de tuinstijl die je het hele jaar door wilt.

Soms heb je geen budget of tijd om direct dingen aan je tuin te veranderen, of wil je juist een tijdelijke boost aan je tuin geven. Je kunt dan gebruik maken van decoratie om je tuin meer zeggingskracht te geven. In de blog over Tuin Decoratie lees je meer over de do's en dont's van het toepassen hiervan.

Wil je graag professionele hulp om van jouw wintertuin een droomtuin te maken of tips te krijgen voor de aanpassing van je tuin, vraag dan een tuinadviesbezoek aan, laat een ontwerp opstellen voor jouw tuin of kom dan langs voor een tuinspreekuur


14 februari 2016 11:00
Door: Marja van den Brink
ONTDEK JOUW FAVOURIETE TUINSTIJL IN DE WINTER EN LEER HOE JE EEN OPTIMAAL WINTERBEELD KUNT CREEREN


20 februari 2016 13:00
Door: Marja van den Brink KUNST IN DE TUIN EEN RAMP OF EEN HUWELIJK 'MADE IN HEAVEN'?


2 maart 2016 21:00
Door: Marja van den Brink GLAMOURIZE JE TUIN EN VOEG SFEER EN VEILIGHEID TOE.
Tuinontwerp
Projecten
Ontwerpproces
Achtergrond
Ontwerpproces
Inspiratie
Nieuws
Adres
St. Anthoniestraat 17
2801 GS Gouda
Tel: 0619695720
E-mail: mcnvandenbrink@gmail.com