DE WINTER TUIN STIJL. Ontdek jouw favouriete tuinstijl en leer hoe je een optimaal winterbeeld kunt creeren.
Door: Marja van den Brink
In de winter wordt de tuin teruggebracht tot zijn essentie. Dit is het moment om eens na te denken over de stijl van je tuin. Heeft je tuin een duidelijke stijl? en hoe gedraagt deze stijl zich in de winter. Wil je misschien iets anders of juist je bestaande stijl versterken. In deze blog lees je alles over Winter tuin stijlen.
wintertuin landschap
DE LANDSCHAPPELIJKE WINTERTUIN
De bovenstaande foto is genomen van een heide landschap. Persoonlijk vind ik zo'n landschap één van de meest romantische winterbeelden. In je eigen tuin kun je een gevoel van landschappelijkheid creëren, ook als je een kleine tuin hebt. De kern zit hem in het toepassen van grote vlakken met dezelfde soort beplanting (met name heesters), zachte begrenzingen gebruiken en hier en daar contrast toepassen in de vorm van een boom met een bijzondere vorm. Het is helemaal een cadeau als je tuin grenst aan een bestaand landschap. Zorg dan dat de overgang van je tuin naar het landschap zo natuurlijk mogelijk oogt. Hierdoor wordt je tuin een stuk groter.
DE FORMELE TUIN
wintertuin formeel bollen wintertuin formeel
De formele tuin is een van de meest dankbare en gemakkelijke tuinen om een mooi winterbeeld mee te creëren. In een formele tuin worden vaak hagen, muurtjes of hekken gebruikt die in een geometrische vorm gezet zijn. Door voor wintergroene heggen of stenen muurtjes te kiezen, zullen deze vormen in het hela jaard door te zien zijn. Omdat ze erg opvallen in de winter, is het belangrijk om te kiezen voor een goede kwaliteit materiaal. Zorg voor de sneeuw dat de heesters mooi in vorm gesnoeid zijn. Tot slot hoef je alleen maar de tuin opgeruimd te houden zodat niets afdoet aan het mooie winterbeeld.
DE VASTE PLANTEN TUIN
winteruin oudolf wintertuin ritme
Een tuin met vaste planten is meestal een van de lastigste tuinen in de winter. Dit komt omdat vaste planten in de meeste gevallen afsterven. De tuin, die in de zomer een plaatje leek, ligt er in de winter desolaat bij. Je kunt aan aantal strategieën toepassen om de tuin in de winter een aangekleed beeld te geven:

1. Voeg een aantal wintergroene elementen toe en zet deze in een duidelijk structuur. Kies bijvoorbeeld voor een concentratie van elementen zoals op de linker foto te zien is, of laat de elementen met een bepaald ritme terugkomen, zoals op de rechterfoto.
2. Kies voor vaste planten die een mooi silhouet hebben na de bloei en een mooi winterbeeld geven, zoals grassen. Ga niet voor 1 of 2 exemplaren, maar zorg dat een groot deel van je tuin bestaat uit deze planten. Op die manier creëer je een natuurlijk beeld. Deze strategie beperkt je echter wel in de keuze van je vaste planten, dus houdt daar rekening mee.

Op de linker foto zie je een combinatie van een grassentuin met de toepassing van wintergroene elementen. Dit zorgt ervoor dat ook in het voorjaar (wanneer de grassen geknipt worden) er nog steeds een sterk tuinbeeld overeind blijft.
DE WINTERTUIN MET EENJARIGEN
wintertuin_versailles Wintertuin versailles2
Eigenlijk is dit geen aparte tuinstijl. Eenjarige plantbedden worden met name toegepast in de formele tuin. Toch noem ik het hier apart, omdat het zo anders met de beplanting omgaat. Ook wordt een eenjarige plantenbed nog wel eens als onderdeel toegevoegd aan een tuin in een compleet andere stijl. Het wordt dan haast een 'object' of 'tuindecoratie'. Op de bovenstaande foto's zijn de planten gerooid voor de sneeuw. Alles wat overblijft zijn de zorgvuldig aangeharkte plantbedden. Als je zelf een eenjarigen plantbed wilt hebben zorg er dan voor dat de vorm van het bed interessant genoeg is wanneer deze leeg is.
WINTERTUIN ELEMENTEN
WINTERTUIN BANK wintertuin gate
Door op zorgvuldige wijze elementen toe te passen in je tuin, kun je een focus creeren in je tuin wanneer de beplanting wat minder spreekt. Dit kunnen permanente objecten zijn zoals kunst of meubilair, maar ook tuindecoratie. Wil je hier meer over lezen, ga dan naar Tuinkunst of Tuindecoratie.

Zou je tot slot graag eens een professionele mening over jouw tuin horen, vraag dan een tuinadviesbezoek aan, of neem foto's van je tuin mee en kom naar een tuinspreekuur. Tot slot kun je met een ontwerp je hele tuin laten aanpakken.
   

17 februari 2016 12:00
Door: Marja van den Brink
ONTDEK DE ESSENTIE VAN JOUW TUIN


20 februari 2016 13:00
Door: Marja van den Brink KUNST IN DE TUIN EEN RAMP OF EEN HUWELIJK 'MADE IN HEAVEN'?


2 maart 2016 21:00
Door: Marja van den Brink GLAMOURIZE JE TUIN EN VOEG SFEER EN VEILIGHEID TOE.

 


Tuinontwerp
Projecten
Ontwerpproces
Achtergrond
Ontwerpproces
Inspiratie
Nieuws
Adres
St. Anthoniestraat 17
2801 GS Gouda
Tel: 0619695720
E-mail: mcnvandenbrink@gmail.com